Fertilitat i alimentació: quina relació hi ha entre les dues?

  • Comentaris 0
  • Publicat per: jcapel

Moltes variables poden dificultar el poder concebre un fill. En el nostre ritme de vida actual, l’estrès, la pressió econòmica o l’alimentació que portem, entre altres factors, poden produir que no pugui produir-se la fecundació.

Diferències entre infertilitat i esterilitat

En primer lloc, abans de parlar de fertilitat i alimentació aclarirem aquests dos conceptes que solem confondre.

La infertilitat és la incapacitat perquè la fecundació de l’òvul per part de l’espermatozoide es realitzi, és a dir, que s’iniciï l’embaràs de manera espontània, després d’un període d’un any mantenint relacions sexuals sense mesures anticonceptives.

D’altra banda, l’esterilitat és la incapacitat per dur a terme un embaràs, és a dir, per tenir un fill viu. En aquest últim cas no es té en compte la concepció sinó el desenvolupament del fetus.

Com afecta l'alimentació a la fertilitat?

Hi ha diverses evidències en la literatura mèdica que indiquen una clara relació entre fertilitat i alimentació.

S’evidencia que tant el tipus com la quantitat d’hidrats de carboni ingerits condicionen la fertilitat. Dietes de baixa càrrega glucèmica milloren la fertilitat relacionada amb l’ovulació, milloren la sensibilitat a la insulina per part de les dones i la qualitat de l’esperma en els homes.

També s’observa que un augment del consum de proteïna vegetal enfront de proteïna animal afavoreix l’ovulació.

En el cas dels greixos, un major consum de greixos saturats redueix la qualitat de l’esperma, mentre que el consum d’omega-3 i greixos monoinsaturats millora la fertilitat.

Estar per sota o per sobre del pes ideal també afecta la fertilitat, en tots dos sexes. En les dones, el greix és necessari per produir hormones.
No obstant això, un excés de greix pot augmentar la quantitat d’estrògens, que alteren els cicles menstruals i l’ovulació.

Per contra, les dones amb baix pes poden veure compromeses les funcions de les hormones pituïtàries, que regulen el cicle ovulatori.

En el cas dels homes, aquells amb sobrepès tenen nivells més alts d’insulina i menors de testosterona, la qual cosa redueix la producció d’esperma.

A més, un augment de greix abdominal produeix un augment d’aromatasa, que converteix la testosterona en estrògens.

El baix pes en homes, per contra, compromet la qualitat de l’esperma.
Més enllà de les qüestions de pes, s’ha observat que les persones amb tendència a la intolerància al gluten presenten majors problemes d’infertilitat.

Com podem millorar l'alimentació per millorar la fertilitat?

L’àcid fòlic (B9), els antioxidants, la vitamina A i els betacarotens, la vitamina E i el zinc són nutrients importants per millorar la fertilitat en ambdós sexes.

En el cas de les dones, són també importants la cianocobalamina (vitamina B12) i el ferro. En els homes, també són imprescindibles la vitamina C, els àcids poliinsaturats i DHA, l’omega-3 i el seleni.

Si necessiteu més informació sobre com cuidar la vostra salut correctament, us convidem a seguir els articles del nostre blog, consultar les nostres àrees terapèutiques o posar-vos en contacte amb nosaltres sense compromís.